Nov 25, 2013

Muutto Lontooseen

Olitte tykkäilly tästä ajatuksesta, että kertoisin vähän mitä pitäis ottaa huomioon kun suunnittelee muuttoa ulkomaille! Netti on näitä pullollaan ja varmasti löytyy erilaisia ja jonkun mielestä parempiakin ohjeita ja pitäkää mielessä että tää on ollu vaan mun tapa tehdä asioita ja nää on mun mielipiteitä :-)

Aluksi semmosta perustietoa minkä löytää esimerkiksi Kelan sivuilta, mutta kirjotan sen nyt tännekin! Kun Euroopan maasta muuttaa toiseen, ei tarvii mitään viisumeita tai työlupia, mutta muuttoilmoitus on tehtävä Kelalle sekä maistraatille ja osoitteenmuutos Postille. Siinä on kaikki viralliset asiat mitä tarvii hoitaa ennenkun lähtee/muutaman kuukauden kuluessa kun on saapunut.

Me muutettiin Wilman kanssa ihan vaan matkalaukkujen voimin, eli pakattiin tärkeimmät mukaan ja loppuja ollaan saatu pikkuhiljaa tuttujen, kavereiden ja perheen mukana tänne. En usko että nuoren tarvii mitään muuttofirmaa mestästää, eri asia sitten jos on paljon tavaraa ja huonekaluja, mutta monia kämppiä vuokrataan kalustettuna ja täälläkin on Ikeoita josta saa niitä tärkeimpiä juttuja suht edullisesti!

Tältä Lontoossa.fi sivustolta löytyy muutamia hyviä vinkkejä muuttamisen suhteen ja sitä voin suositella selattavaksi läpitte!


1. Raha

Ensimmäinen asia mistä haluun varottaa, että ennenkun muuttaa tänne niin kannattaa oikeesti säästää sitä rahaa niin, että ois muutaman kuukauden elinkustannukset valmiina. Me jouduttiin Wilman kanssa eka viikko asua hotellissa ja syödä lähinnä ulkona, joten sinne upposi ihan hemmetisti rahaa. Monet asuu hostellissa aluksi ja se onkin paljon halvempi vaihtoehto ja varmasti hyvä paikka tutustua uusiin ihmisiin heti alkuun!

Mä säästin kesästä asti rahaa, mutta nyt jälkeenpäin toivon, että olisin tajunnut säästää ihan oikeesti kaiken. Olisin varmasti selvinnyt ilman muutamaa vaatetta, koska täällä sitä rahaa tarvitsee sitten paljon tärkeämpiin asioihin. Kuitenkin palkan saannissa saattaa kestää vähän aluksi ja alussa sitä rahaa saattaa tosiaan upota erinäisiin asioihin, kuten takuuvuokraan, keittiövälineisiin jne..

Pictures1


2. Puhelinnumero & pankkitili

Nää on myös asiat mitä kannattaa tehdä mahdollisimman pian kun on muuttanut! Puhelinnumeroksi riittää aluksi ihan pay-as-you-go liittymä jonka voi sitten vaihtaa kunnon liittymäksi jos haluaa, koska UK puhelinnumero on tärkeä asia ihan joka asiassa. Meille esimerkiks sanottiin ettei työnantajat halua soittaa jos on kansainvälinen numero. Ottakaa muuten oppia musta, mä ostin ensin just semmosen pay-as-you-go simin ja tajusin myöhemmin etten mä saa sitä mun puhelimeen joka on ostettu Suomesta liittymäsopparilla ja se on vielä voimassa jotain puoli vuotta. Jouduin siis ostamaan toisen puhelimen UK simille. Kannattaa siis varuiksi ottaa vaikka joku toinen (vaikka joku vanha) puhelin jos haluaa pitää myös suomisimin käytössä!
Mitään kauheen suuria eroja ei oo niissä paikoissa mistä ottaa liittymän mutta mun ja Wilman molempien liittymät on esimerkiks Vodafonelta ja ihan tyytyväisiä ollaan oltu. Kannattaa katella vähän hintoja ja tarjouksia ja ehkä sen mukaan sitten mennä!

Pankkitili me saatiin auki Lloydsiltä ja mitä lueskelin vähän niin sieltä on ilmeisesti ulkomailta muuttajan helpoin avata tili! Me tarvittiiin ihan pelkästään passit ja osoite täältä. Sillä saatiin jotkut Classic -tilit jotka on ihan hyvin ajanut asiansa.

DSC_2649


3. Asunto

Ennenkun alkaa kattelemaan asuntoja niin suosittelen menemään vähän tutustumaan siihen alueeseen millä haluaisi asua tai miltä haluaa kattoa kämppiä. Varsinkin jos ei oikeen tiedä millasia alueita ne on tai ei oo ketään joka kertoisi mitkä alueet on "parempia" ja mitkä "huonompia". Meillä oli sinällään hyvä tuuri että Wilmalla asuu/on asunut täällä jos jonkin verran sukulaisia ja perhetuttuja ja me saatiin aika hyvää ohjeistusta, että mitä alueita kannattaa välttää (esim. Mile End, Canning Town jne, ite tein niin että kun löysin jonkun uuden alueen niin googletin aina alueen nimi + safe area tai jotain muuta), mutta me oltiin jo ihan rakastuttu tähän alueeseen millä me nyt asutaan kun ekaa kertaa täällä käytiin syksyllä, joten haluttiin aika lailla pysyä tässä. Tietty hinnat vaihtelee alueen "paremmuuden" mukaan ja meilläkin kaikki kauhistelee, että kauheen kallis vuokra meillä, vaikka todellisuudessa tää kämppä on ainoa mistä me maksetaan ja puhuttiinkin Wilman kans heti aluksi, että ei meille oo tärkeintä että palkasta jäis kauheesti jotain shoppailurahaa kunhan vuokran ja laskut saa maksettua sekä vähän ruokaa kaappeihin.

Lisäksi tällä alueella meidän vuokra on suhteellisen edullinen, mutta kuten sanottu, käykää vähän kävelemässä alueen ympäristössä ja tunnustelkaa tuntuuko se kivalta, uskaltaisitteko kävellä siellä esimerkiks illalla pimeessä? Tähän hyvä esimerkki että mua ei pelota tippaakaan kävellä sillon aamuyöstä töihin tällä alueella.
Vuokran korkeuteen vaikuttaa aikalailla sijainti ja kulkuyhteydet, esimerkiks me ollaan tosi lähellä keskustaa, mutta meille ei mee metroa joten se vaikuttaa alentavasti hintoihin.

En osaa oikeen sanoa parasta tapaa tai sivustoa miten asuntoa kannattais etsiä. Me tehtiin niinkun oltiin muista blogeista luettu, että katseltiin Gumtreesta kämppiä ja sovittiin näyttöjä. Varautukaa sitten siihen, että ne asunnonvälittäjät on aina myöhässä, ettei kannata turhaan hiihdellä sinne pariakymmentä minuuttia etukäteen niinkun me tehtiin aina varmuuden vuoksi.. :-D Saatiin Wilman sukulaisilta vinkiksi käydä jättämässä meidän tiedot lähistön välitystoimistoihin ja sitä kautta lopulta saatiinkiin tämä meidän kämppä! Ne on yleensä vähän pienempiä toimistoja ja mekin jätettiin sinne meidän nimet, numerot, sähköposti sitten alue mihin haluttaisiin ja vuokran yläraja, saatiin aina sitä mukaa sitten ilmotuksia vapautuneista kämpistä.

Monet sanoo ettei asuntoa kannata ettiä ennenkun on saapunu tänne, mutta me tehtiin niin että tultiin n. kuukaus etukäteen kattomaan asuntoja ja ilmotettiin aina välittäjille päivä millon me voidaan aikasintaan muuttaa ja ihan hyvin me niitä tarjouksia silti saatiin.

Tähän väliin semmonen juttu, että jotkut vuokranantajat saattaa vaatia kuuden kuukauden vuokran etukäteen (eli silloin asut ns. "ilmaiseksi" siinä kämpässä sen 6kk) kun ulkomailta muuttaessa ei yleensä ole duunia tai muitakaan luottotietoja joten ymmärrettäväähän sen on. Meillä oli ensimmäisen kämpän kohdalla juuri näin, että meiltä oltaisiin haluttu se puolen vuoden vuokra etukäteen, mutta sen vuokraisäntä perui koko jutun viimehetkellä ja tässä nykyisessä (ja kivemmassa) kämpässä me saatiin takaajat, joiksi kävi ihan meidän vanhemmat. Noissa takaaja-jutuissa on varmaan vähän eroja ja jotkut saattaa vaatia esimerkiksi brittiläisen takaajan ja ne vaatimukset kannattaa aina varmistaa siinä vaiheessa kun tekee tarjousta!

Sitten muistakaa kysyä mitä vuokra sisältää, eli tuleeko vesi, sähkö ja council tax (kuntavero) laskut erikseen ja miten ne tulee. Meille esimerkiks on nyt tullut puolenvuoden vesi ja council tax lasku, ne ilmeisesti saa myös kuukausittain, mutta meille kelpaa myös toi pidemmän aikavälin laskutus. Se selviää soittamalla muuton yhteydessä niihin firmoihin. Monissa välitysfirmoissa on myös semmonen käytäntö että joutuu  maksamaan viikon vuokran jolla tavallaan varataan kämppä sulle eli se vedetään pois markkinoilta!

DSC_5795


4. Työt

Töiden hausta en oo ehkä paras ihminen kertomaan, jotkut on joutunu ettimään kuukausia, mulla tärppäs suunnilleen viidennestä paikasta johon hain. Kävin täyttämässä hakemuksen kyseisen firman recruitment centressä ja sain kutsun haastatteluun jo seuraavalle päivälle! Työhaastiksesta sain tiedon että meen seuraavana päivänä kokeilemaan yhdeksi päiväksi (josta ei siis maksettu palkkaa vaan katsottiin miten työskenin, miten sovin joukkoon jne) ja sieltä sainkin ilosia uutisia että pääsin töihin!

Mulla kävi tosiaan aikamoinen tuuri, mutta kannattaa varustautua kirjoittamalla englanninkielinen CV, kirjottaa pohja vapaamuotoiselle työhakemukselle ja semmoinen Cover letter -pohja. Itse katsoin CV:hen mallia Europassilta ja cover letteriin sain hyvän pohjan täältä.

Online hakua voi kokeilla, mutta kannattaa käydä just eri paikkojen recruitment centreissä täyttämässä hakemus, jäät paremmin mieleen ja esimerkiksi mäkin sain just silleen sen haastatteluajan lyhyellä varotusajalla, vaikka sen vastaanottaja nainen sanoi kaikille muille hakemuksen täyttäjille että ne ottaa yhteyttä muutaman viikon kuluessa. Hyviä paikkoja hakea netsissä on esimerkiksi Boots, Harrods, Selfridges yms. Indeed.comista löytyy paljon vapaita työpaikkoja ihan joka alalta ja just semmosta perusduunia jota esimerkiks välivuoden viettäjätkin pystyy tekemään! Myös ihan perinteinen että kävelee kadulla ja jakaa CV:nsä vastaantuleviin kauppoihin on ihan hyvä vaihtoehto.

Yks asia mikä kannattaa myös hoitaa heti kun saapuu maahan on National Insurance number! Sen saa soittamalla lyhyen puhelun ja sitten saa haastatteluajan vähän ajan päähän, jonka jälkeen numero saapuu postissa. Ilman sitä numeroa menee joku emergency tax, joka ei kyllä mun palkassa ainakaan ollu sen kummosempi kun Suomen normaali vero, mutta jos sen saa vältettyä noinkin helpolla niin miksei sitä tekisi :-)
Tässä on linkki josta saa tarkempaa tietoa.

Semmonen ero myös palkanmaksussa on, että mä esimerkiksi saan palkkaa viikottain enkä kuukausittain! Vähän totuttelemista kun saa niin vähän kerralla, mutta tosiaan se tulee joka viikko joten eipä sillä väliä ole. Jotkut paikat kyllä maksaa ilmeisesti kuukausittainkin, mutta se vaihtelee ihan firmasta jolle työskentelee.

Tästä postauksesta sain itse mun mielestä parhaat vinkit työnhakuun! Kyseisessä blogissa oli myös muutama muu hyvä Lontoo-aiheinen postaus.

DSC_5766


5. Kielitaito

Tää on semmonen asia jota ei ihan oikeesti kannata stressata. Mä oon ollu tosi huono aina kouluenkussa enkä oo koulussa tykänny puhua sitä englantia yhtään koska aina on joku siinä vieressä korjaamassa että hei sulla on äänenpaino vähän väärässä kohdassa tossa sanassa. Suomalaiset on ihan hitosti liian tarkkoja tästä kieliopista ja ääntämisestä. Mun työpaikalla on varmaan kuutta eri kulttuuria ja kaikki ääntää ja puhuu vähän eritavalla mutta silti jokainen ymmärtää toisiaan.

Ja tosiaan mä olin koulussa enkun kursseilla aina se joka just ja just läpäs kurssit ja täällä jokainen vastaantuleva ihminen on hämmästynyt että miten mä puhun näin hyvää englantia, vaikka oon ollu täällä vasta kuukauden. Jos tulee tilanne etten ymmärrä mitä tarkotetaan kysyn vaan "sorry?" niin monta kertaa että toinen saa asian perille. Joskus se nolottaa kun ei tajua jotain ihan yksinkertaista asiaa, mutta sitä kieltä mä tulin tänne oppimaan ja parhaiten sitä oppii kun yrittää ja puhuu.

Kukaan ei oo vielä tullu täällä mulle sanomaan että hei sulla oli vähän väärä sanajärjestys tai että hetkonen taisit unohtaa tuolta välistä yhden artikkelin. Että jos mietitte yhtään, että uskallatteko lähteä jos teillä on heikko enkun taito niin viskatkaa se ajatus kaivoon ja lähtekää! Mä oon selvinny kaikista tilanteista ja mä oon aina jännittäny ihan hirveesti puhua englantia ja jännitän edelleenkin jonkun verran. Mutta toivon että sitkun tuun takas joskus niin mun ei tarvii enää jännittää tippaakaan.

6. Muut

Muita asioita joita kannattaa ottaa huomioon on esimerkiksi julkisilla liikkuminen! Se on aika kallista täällä, mutta heti kun saapuu kannattaa ostaa Oyster card (sitä saa esimerkiksi Heathrowin lentokentältä ja suurimmalta osalta metroasemia) ja tarpeen mukaan joko ladata siihen rahaa tai jos on suunnitelmissa liikkua enemmän niin ladata aluksi vaikka viikon Travelcard. Metromatka maksaa 2,10 puntaa 1-2 zonella ja bussimatka 1,40 puntaa Oysterilla. Ilman sitä bussimatka on esimerkiksi punnan kalliimpi!
Viikon Travelcard 1-2 zonella maksaa jotain £30 ja 1-3 zoneilla £35.

Kannattaa myös selvittää lähin terveyskeskus/lääkäriasema ja sinne pitäisi rekisteröityä potilaaksi jotta pääsisi sitten tarpeen vaatiessa jouhevasti lääkärille! Ymmärsin ettei siinä tarvitse kuin täyttää joku lappu ja sen jälkeen on lyhyt haastattelu jonkun lääkärin kanssa. Täällä kauheesti tykätään näistä haastatteluista.. :-D

Semmonen juttu vielä kun netti! Täällä on aika yleistä ettei saa kunnon nettiä ilman puhelinlinjaa, joka ei oo ilmiselvästikkään kovin tärkeä tai enssijainen juttu esimerkiks meille. Me tehtiin vähän tutkimusta ja saatiin semmonen pieni kannettava wifi laite, jolla päästään jotenkin nettiin. Ei se ihan yhtä nope oo kun kunnon netti ja esimerkiks sarjojen ja leffojen katsominen ollaan voitu unohtaa täällä, mutta tommoset perustoiminnot toimii ihan hyvin ja se menee nyt aluksi. Sen hankkimiseen tosin tarvitsee sen UK pankkikortin sekä puhelinnumeron!

Pictures


7. Asenne

Omalla asenteella saa aikaseksi jo aika paljon eli kannattaa tuoda mielummin sitä hyvää mieltä ja positiivisutta mukanaan. Ei pidä olettaa että kaikki menee helposti eikä yhtäkään vastoinkäymistä mahdu mukaan, tottakai niitä huonoja hetkiä tulee ja semmosia päiviä kun tekis mieli ostaa ensimmäinen vapaa lippu takaisin kotiin jossa oli helppoa eikä tarvinnut olla vastuussa niin monesta asiasta.

Mulla oli ekat työviikot semmonen olo, että onkohan tää nyt sittenkään mun juttu. Ettei tää paikka tunnu kodilta eikä mikään oikeen suju. Oli ikävä kotiin ja niihin tuttuihin paikkoihin, sitä työtä minkä osasin ja puhumaan sitä kieltä jota puhuessa pystyin olemaan ihan täysin oma itseni. Kyllä mulla on ainakin täällä ollu vaikeempaa sopeutua työporukkaan, oon väistämättäkin vähän hiljasempi kun normaalisti koska karu fakta on se etten mä osaa ilmasta itteäni englanniksi samalla tavalla kun suomeksi. Tottakai se itsevarmuus puhua kasvaa päivä päivältä ja mun työkaverit on tosi mukavia ja vaikken oo kauheesti vielä heittäytynyt porukkaan mukaan niin ne kutsuu mut mukaan kaikkiin yhteisiin juttuihin ja jaksaa kysellä kuulumisia jne.

On kuitenkin vaikeeta hymyillä koko aikaa ja pitää varautua myös siihen ikävään ja siihen ettei se elämä ookkaan niin ruusuilla tanssimista mitä ehkä niissä unelmissa minkä perässä muutti. Ja ei, en halua että tästä saa sellasta kuvaa että katuisin tänne lähtemistä tai sanoisin että täällä on vaan ihan tylsää ja ankeeta. Ei missään nimessä, tänään oli esimerkiks semmonen päivä että mä aloin vaan nauramaan kun kävelin töistä kotiin koska mä olin niin onnellinen. Välillä tulee hetkiä kun haluis vaan kotiin halaamaan äitiä ja iskää, ärsyttämään sisaruksia, haluis käydä rutistamassa Henniä tai käydä kolkuttamassa mummon ovelle. Mulla on sinänsä ihana tilanne, että mulla on täällä Wilma, mutta vaikka me kuinka hyviä kavereita ollaankin niin kyllä sitä kaipaa joskus jonkun muunkin seuraa. Ja sitten kun toinen kaipaa sun seuraa niin sä saattaisit kaivata omaa aikaa, mutta kunhan täällä alkaa arki oikeesti kunnolla pyöriä niin kaikki varmasti tasaantuu ja molemmat saa myös muita kavereita.

Mutta kyllä tää on ennen kaikkea ollu upea kokemus jo tää kuukaus mitä me ollaan täällä oltu. Oon huomannu jo tässä ajassa miten paljon oon muuttunut ja ihan hyvällä tavalla! Musta on tullu vähän rohkeampi ja oon kasvanu ihmisenä tässä kuukauden aikana ihan kauheesti.

Tulipas nyt avautuminen tähän loppuun, lupaan kirjotella vielä jonkun vähän tarkemman postauksen näistä kulttuurishokki ja sopeutumisasioista kunhan ollaan oltu täällä vähän kauemmin ja on oikeesti päässy sopeutumaan!

Toivottavasti tästä olis apua jollekin, musta tuntuu että mä en saanut tästä ollenkaan niin kattavaa ja selkeää kun mä olisin halunnut! Kysykää ihmeessä jos jotain kysyttävää tulis vielä mieleen, vastaan parhaani mukaan kommenttiboksissa :-)

10 comments:

 1. sulla on kaks nelosta ja kaks vitosta xd

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niimpä oliki jääny kun lisäsin tonne väleihin vielä pari juttua!

   Delete
 2. Ihanaa että oot viihtyny niin hyvin :) Ehkä mäkin uskaltaudun vielä joskus sinne espanjaan muuttamaan jos kerta säki uskalsit muuttaa ulkomaille.... :> mä en varmaa ikinä uskaltais puhuu puhelimessa enkkua haha !

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyl sä uskallat! Vaikka ees vähäks aikaa :-) kotiin pääsee aina takas! Haha, mulla se on edellee se kaikista vaikein ja yleensä Wilma soittaaki kaikki virallisemmat jutut :-D...

   Delete
 3. Kiitti tästä, oli kyllä hyvä postaus ja tulee ainakin mulle tarpeeseen! Tässä mulla ois nyt tavotteena että helmi-maaliskuussa jos pääsis muuttaan niin ois hyvä. Pitäsi varmaan joskus tammikuussa tulla katteleen asuntoja sinneppäin :) Nyt mulla on kyllä ollu Lontoon lisäks vakavasti harkinnassa myös Birmingham, saa nyt nähä kumpaan kaupunkiin mää sitten loppujen lopuks päädyn :D

  Terveisin se joka sillon joskus kertoi kuinka on päättänyt muuttaa parhaan ystävänsä kanssa Englantiin, jos muistat:))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kuulla että oli jotain hyötyä! Ja jos mahollisuus on niin kannattaa muutamaks päiväksi edea tulla kattomaan kämppiä, hyvin löytyy niitäkin jotka vapautuis vähän myöhemmin kun samantien!

   Voi ei mikä valinnanvaikeus! Ne on kuitenkin kaks niim erilaista paikkaa! Tosi kiva kun kommentoit uudelleen, oon välillä mietiskelly että mitähän teijän muuttosuunitelmille kuuluu! :)

   Delete
 4. Taijampa muuten tästä lähin kirjottaa ihan omalla nimellä enkä olla pelkästään anonyymi:) Mutta joo, mieluiten kyllä tulisin siellä käymään katteleleen niitä asuntoja paikan päällä, eihän siitä muute voi olla täysin varma mitä ottaa jos pelkän netti-ilmotuksen perusteella vuokraa sen kämpän :s

  Lontoo viehättäis aivan hirveenä ja se on kaupunkina kans kiinnostanu tosi pitkään, mutta toisaalta Birminghamissa vois asuminen olla vähän halvempaa ja se näyttää niin kauniilta kaupungilta kaikkine kanavineen. Eikä se kummiskaan oo ees kaukana Lontoosta että pääsis sielläkin käymään helposti. Kauheen vaikeeta! Ja tän mun kaverin mielipide tähän asiaan on ollu vaan että hälle käy oikeestaan mikä tahansa vähän isompi kaupunki :D Mutta parhaiten sen kai sitten tietää kun käy niitä asuntoja kattomassa ja näkee kans sitä itse kaupunkia, jos vaikka sitten osais päättää :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kirjota vaan niin tunnistan sitten aina kuka siellä on! :-) Suosittelen kyllä, että jos mahiksia vaan on niin tulee paikan päälle kun netti-ilmotuksissa saatetaan välillä vähän liiotella ja vääristellä.

   Toi on kyllä vaikee jos kaks kiinnostaa kovasti! Voihan sitä tehdä niinkin että asuu toisessa vähän aikaa ja toisessa vähän? Jos kantti kestää muuttamista :-D Ite voin kyllä Lontoota suositella ihan täysillä, oon rakastunu tähän kaupunkiin vaan entistä enemmän kun oon täällä nyt asunut!

   Delete
 5. Oon miettiny, että paljon sitä rahaa kannattaa varata ? Ite viimenen vuos lukiossa alkaa syksyllä ja sit oiski tarkotus kanssa sinne päin lähteä ! Ja tiiätkö saako mitään tukia suomesta ? Ite aion kyllä opiskella siellä tosin ekan vuoden tekisin vaan töitä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No mulla oli n. pari tonnia ja kyl ois vielä enemmänki voinu olla mut jotkut pärjää vähemmälläkin :) Riippuu ihan, esim kun me mun kaverin kanssa vuokrattiin kahestaan kokonainen flat, kun taas jotkut vuokraa pelkän huoneen ja niissä jo yleensä pelkkä deposit on halvempi!

   Mun mielestä tukii ei saa jos on töissä, mut opiskelusta en tiiä et miten toimii :-)

   Delete

Thank you for leaving a comment! ♥